2024.04.25. - Márk

A McDonald's és a Burger King ételeiben rákkeltõ anyagot találtak

A McDonald's és a Burger King ételeiben rákkeltõ anyagot találtak
Amerikai orvosok egy csoportja pert kezdeményezett

Amerikai orvosok egy csoportja pert kezdeményezett többek között a McDonalds és a Burger King éttermi láncok ellen, miután rákkeltõ anyagot találtak a kaliforniai éttermekben eladott sült csirkékben.

A Felelõs Orvosok Bizottsága (PCRM) a Los Angeles-i legfelsõ bírósághoz fordult panasszal, s összesen hét éttermi láncttól követeli, hogy adjanak felvilágosítást a fogyasztóknak a kérdéses anyag jelenlétérõl.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A hét lánc éttermeiben pozitívnak bizonyultak a PhIP rákkeltõ anyag (heterociklikus aminósav) sült csirkében való jelenlétét kimutató tesztek, amely anyag a sült csirke túlzott mértékû, olajban történt sütésekor keletkezhet.

A hét érintett lánc: McDonalds Corp.; Burger King Corp.; Carlson Restaurants Worldwide Inc., amely a T.G.I. Friday's tulajdonosa; az Applebee's International Inc.; a Chick-fil-A; a Brinker International, amely a Chili's tulajdonosa és az OSI Restaurant Partners Inc., amely az Outback Steakhouse tulajdonosa. A PhIP szerepel az államnak a vegyi anyagokra vonatkozó tiltó listáján.

Az orvosi szervezet Kalifornia állam egyik törvénycikkére hivatkozik, amely kötelezõvé teszi a cégeknek a tájékoztatást és a figyelmeztetést, amennyiben rákkeltõ vegyi anyagok vannak jelen termékeikben.

Kalifornia államban más amerikai államokhoz képest szigorúbb élelmiszer-biztonsági szabályok vannak érvényben, és e szabályok révén visszaszorult az élelmiszerekbe kerülõ vegyszerek használata. Az üzletek például kötelesek felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy ha bizonyos halféleségekben ólom található.

Az érintett éttermi láncok nem nyilatkoztak a kérdésrõl.

Az orvoscsoport az idén már eljárást kezdeményezett a hasábburgonya (frit) tejérzékenységben szenvedõk miatt kérdéses gluténtartalma, illetve ezzel összefüggésben az elmaradt tájékoztatás miatt.

Kísérleti patkányokon végzett kutatások kimutatták, hogy a hús magas hõmérsékleten történõ sütése hozzájárulhat a prosztatarák kialakulásához. A rákos daganat kialakulásáért feltehetõen az igen magas hõmérsékleten, a szenesedésig sütött, grillezett húsban (amely lehet akár csirke, hal vagy marha) keletkezett PhlP nevû vegyület a felelõs.

A patkányok szervezetébe a táplálékhoz keverve juttatták be PhIP-nek nevezett vegyületet, majd pár hét után azt tapasztalták a kutatók, hogy az adott mennyiség genetikai mutációkat okozott az állatok prosztatájában, beleiben és lépében egyaránt. A felfedezés alátámasztja azoknak a korábbi vizsgálatoknak az eredményeit, amelyek összefüggést véltek felfedezni a jól átsütött hús fogyasztása és a prosztatarák gyakorisága között.

index
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!