2024.04.25. - Márk

A szervezet méregtelenítése articsókával

A szervezet méregtelenítése articsókával
Gyógyteákkal, vény nélkül kapható készítményekkel segíthetjük májunk mûködését, serkenthetjük regenerálódását, drasztikus "méregtelenítõ" kúrákba azonban ne kezdjünk. A máj az emberi test legnagyobb belsõ szerve, több száz feladata van, melyekben fontos, vagy egyedüli szerepet játszik. Részt vesz többek között az anyagcserében, az ásványianyag- és vitaminellátásban, úgynevezett "elõvitaminokból" vitaminokat állít elõ és vitaminokat tárol. A szervezetben található koleszterinmennyiségnek hozzávetõlegesen a felét a máj állítja elõ.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A májsejtek termelik továbbá a zsírok lebontásához nélkülözhetetlen epét, mely az epehólyagban tárolódik, és a közös epevezetéken át a patkóbélbe ürül.

E szervünk regenerálódó képessége kiemelkedõ, különösen akkor, ha a károsodás csak a májállomány bizonyos részét érinti, például májdaganat eltávolítása esetén. Ha azonban az egész állományt érintõ betegségrõl van szó, például májzsugorodás, zsírmáj esetén, ez a képesség gyengébb.

A máj fõ feladata a méregtelenítés, a bélbõl felszívódott vegyületek (köztük mérgezõ anyagok) lebontása és kiválasztása az epébe vagy a vérbe, ezáltal hozzájárulva a szervezet belsõ kémiai egyensúlyához.

Bizonyos májbetegségek, például hepatitis vírus fertõzés esetén ez a méregtelenítõ hatás gyengülhet. Az ideális májmûkõdést továbbá akadályozza a túlsúly, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, valamint egyes vegyszerek, a feldolgozott élelmiszerekben található mesterséges anyagok egy része, egyes gyógyszerek (többek között a fogamzásgátlók), és a túlzásba vitt alkoholfogyasztás is, hiszen az alkohol lebontása szintén a májban történik.

Ilyen esetekben a vény nélkül kapható készítményekkel, gyógyteákkal segíthetjük májunk mûködését, külön "méregtelenítõ" kúrába azonban ne kezdjünk.

A gyógyteák mértékletes fogyasztásának a legtöbb esetben hosszabb távon sincs mellékhatása, és nem okoznak függõséget. Ellenben az a világhálón sok helyütt ajánlott eljárás, mely keserûsóval hígított víz, majd grapefruitos olívaolaj fogyasztását javasolja, erõsen legyengíti a szervezetet, továbbá káros hatással van a májmûködésre és az epefolyadék termelõdésére is.

A nagy mennyiségû keserûsóval dúsított folyadék megterheli a bélrendszert, erõs hasmenést okoz, az olívaolaj pedig fokozott epefolyadék-elválasztásra kényszeríti a májat. Az olaj emésztéséhez nagy mennyiségû epére van szükség, az epehólyag fokozott összehúzódása pedig fájdalmas görcsöket okozhat.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!