Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az uborkalét külsõleg és belsõleg egyaránt használják. Ha megisszuk, kellemes üdítõhöz jutunk, emellett magas vitamin és ásványi só tartalma biztosítja számunkra a jó közérzetet. Más zöldségek levével is bátran keverhetjük, répalével például remek vitaminbomba.Az uborkalé szépítõszerként is kiváló, a gyógyászatban egyes bõrápoló termékek alapanyagában is megtalálható. Kozmetikumként is népszerû, az uborkakrém, illetve uborkaszesz üdébbé teszi a bõrt, fiatalító hatású. A kozmetikusok szerint leginkább az ödémás szem környékének ápolására használható a friss uborka.
Rovarcsípés esetén a péppé zúzott uborka hûsítõlég hat. Régen a nõk elõszeretettel alkalmazták felszeletelve napégett bõrre, enyhítette azt, ami meggátolta a felhólyagosodást.
Az uborkát egész évben fogyaszthatjuk. Nyáron frissen salátaként, ami jót tesz a gyomornak, segíti az emésztést, a többi évszakban pedig tartósított formában. Amellett, hogy kedvezõ hatással van a gyomor mûködésére, nagy káliumtartalma miatt vízhajtó hatású.Az uborkalevest meghámozott és összeturmixolt uborkával, fokhagymával és joghurttal lehet elkészíteni a legegyszerûbben. Fûszerként pedig fehér borsot, sót és olíva olajat érdemes hozzáadni.Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy a vizesedés és a káliumhiány elleni harcban hatásos fegyver. Pozitív hatásai miatt érdemes elõszeretettel fogyasztanunk minden formájában, külsõ és belsõ felfrissülésünk, megszépülésünk biztos eredménye lesz.