2024.04.25. - Márk

Tavasszal is fogyasszunk trópusi gyümölcsöket

Tavasszal is fogyasszunk trópusi gyümölcsöket
A hideg téli hónapok után is fontos figyelnünk szervezetünk vitaminszükségleteire. Sokak számára a tavaszi idõszak nagyobb veszélyt jelenthet a megbetegedések terén.

Az elsõ melegebb fuvallatokra szívesen vetjük le a vastag téli kabátot, kesztyût, sálat és sapkát, ilyenkor fokozottan ki vagyunk téve a megfázás veszélyének, fõleg ha a téli hónapok során nem tudtunk elég vitamint a szervezetünkbe juttatni. Tavasszal is jó megoldást jelentenek erre a trópusi gyümölcsök, citrusfélék. Egyik legkedveltebb ezek közül a narancs.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Sokan kedvelik a narancsot nagy C-vitamin tartalma miatt, s valóban két narancs elfogyasztása biztosítja egy átlag felnõtt napi C-vitamin szükségletét. Azt már kevesen tudják, hogy nagy mennyiségben tartalmaz A- és B-vitaminokat is, melyek jó hatással vannak a látás egészségére és a bõr szépségére. Emellett elõsegíti a növényi eredetû vas felvételét, így vegetáriánusok számára is ajánlott.

A diétázóknak sem kell tartaniuk tõle, hiszen a banánnal ellentétben alig van benne kalória, kevés szõlõ-, és gyümölcscukrot tartalmaz. Rostjai jól telítenek, így éhségûzõnek is kiváló, valamint jól oltja a szomjat.

A narancsot igen sokféle módon használhatjuk vagy fogyaszthatjuk. Legegészségesebb a frissen fogyasztott gyümölcs, lehetõleg a hús és héj között található fehér burokkal együtt. Kifacsart leve is igen népszerû és üdítõ. Sokszor használják ezt a gyümölcsöt különbözõ ételek ízesítésére, húsokhoz és édességekhez egyaránt. Remek alapanyaga fagylaltoknak, süteményeknek, lekvároknak és nem utolsó sorban italoknak. A koktélkészítés egyik legalapvetõbb gyümölcsalapja a narancs.

A narancsot a háztartásban is nagy elõszeretettel hasznosítják. Levébõl kevés olaj és sok só hozzáadásával tökéletes bõrradírozót készíthetünk. A száradó narancskarikák kellemes illattal lengik be lakásunkat, a kiszáradt karikák pedig remek alapanyagként szolgálnak kreatív ötleteinknek, valamint koktél dekorációnak is használhatjuk.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!