2024.04.23. - Béla

Immunerõsítõ tavaszi növényünk: a sóska

Immunerõsítõ tavaszi növényünk: a sóska
A mezei sóska szinte mindenhol megtalálható. Már kora tavasztól a konyhaasztalokra kerülhet, és ez azért is örvendetes, mert immunerõsítõ tulajdonságának köszönhetõen a hosszú téli hónapok után valósággal felpezsdítheti szervezetünket. A mezei sóska föld feletti részét fogyasztjuk, de a föld alatti részeit is hasznosítják gyógyászati célokra. Jellegzetes savanyú ízét az oxálsav tartalmának köszönheti. Márciustól egészen késõ õszig (tenyészidõ) gyûjthetõ, de a legízletesebb a virágzás elõtti (március-április) idõszakban. A mezei sóska a juhsóskával könnyen összetéveszthetõ, de ez utóbbi ugyan úgy felhasználható emberi fogyasztásra.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzõanyagok is fellelhetõk benne. C-vitamin tartalma jelentõs.
Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetõen frissítõ, élénkítõ hatású. Van, ahol fûszernövényként tartják számon.

A mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertõzésekkel szembeni védekezõ-képességét, így kiváló immunerõsítõ tulajdonságú. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.

A sóska savanykás ízének étvágygerjesztõ hatása van. A friss, gyenge sóskát egyébként a gyerekek is kedvelik. Salátának, levesnek és fõzeléknek kiváló. A feldarabolt sóskalevél a savanykás ízû levesnek kellemes pikáns ízt kölcsönöz.

Sok háztartásban a mezei sóskát spenóttal készítik el, és sóval, paprikával, tejföllel ízesítik.
Ha gyakran, illetve ha nagy mennyiségben fogyasztják, akkor az oxálsav- és a káliumbioxalát-tartalma kedvezõtlenül hathat a szervezetre, ezért mértékletes fogyasztása ajánlott. A feldolgozott növény mélyhûtõben kiválóan eláll.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!