2024.03.29. - Auguszta

Nyerskoszt diéta

Nyerskoszt diéta
A friss, nyers zöldség és gyümölcsfélék a vitaminok és ásványi anyagok tárházát vonultatják fel. Ezen kívül számos olyan másodlagos növényi anyag létezik, amelyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges mûködéséhez. Ilyenek az enzimek, az aroma és illatanyagok, valamint a színanyagok. A nyerskoszt nemcsak életerõvel ajándékoz meg, de a fölösleges kilóktól is megszabadít. A friss, nyers zöldség és gyümölcsfélék a vitaminok és ásványi anyagok tárházát vonultatják fel. Ezen kívül számos olyan növényi anyag létezik, amelyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges mûködéséhez.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ilyenek a növényi enzimek, amelyek aktivizálják az emberek immunrendszerét, egyúttal növelik a zsírok és olajok feldolgozásának hatékonyságát, az aroma és illatanyagok, valamint a színanyagok.

Ha a sejtek megfelelõ tápanyagokhoz jutnak általuk, akkor növekszik a várható élettartam, a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedésekkel szembeni ellenállókészség, valamint az immunrendszer megfelelõ mûködése is biztosított.
Az ételkészítés módjától és idejétõl függõen a zöldségekben található vitaminok nagy része elvész.

Minél hosszabb a fõzés ideje és minél több folyadékot használ, annál több tápanyag veszik el. Fõzés során a zöldségek vitamintartalma 50, sütésnél 25, míg párolásnál körülbelül 10%-kal csökken. A hevítés az ásványi anyagokat (például a káliumot vagy a magnéziumot) nem károsítja, nagy részük azonban a fõzõvízbe vándorol. Habár a ballasztanyagok a fõtt ételben maradnak, hatásuk az enzimekéhez hasonlóan csökken.

Az aszalt vagy szárított gyümölcsök viszont - a maximum 40 °C fokos felmelegítés miatt - szinte minden létfontosságú anyagot tartalmaznak. A nyers ételek további elõnye, hogy alaposan meg kell rágni õket, jól átmasszírozva az ínyt és megdolgoztatva a fogakat.

Aki nyers gyümölcsökön és zöldségeken él, jelentõsen kevesebb zsírt és kalóriát juttat szervezetébe. A nyerskoszt magas víz- és rosttartalma teltségérzetet kelt és segítik az emésztés folyamatát. A bennük lévõ összetett szénhidrátok lassan szívódnak fel, ezáltal folyamatosan energiával látják el a szervezetet. Így a vércukorszint nem ingadozik, elmarad az édesség utáni vágy, valamint a farkaséhség.

A súlyvesztésen túl a narancsbõr elleni harcban is segít a nyersétrend. Vizsgálatok igazolták, hogy ha a különbözõ eredetû savak kerülnek e a szervezetben, úgy az anyagcsere-maradékok lerakódnak a kötõszövetekben. Ez egy védekezõ reakció a test részérõl, mivel a rendkívül kis tartományban mozgó Ph- értéket mindenáron fenn kell tartani. A zsírszövet az egyik legjobb hely a raktározásra. Ezért olvasható egyre több helyen, hogy az elhízás és a narancsbõr savprobléma. Rendszeres méregtelenítéssel, sok-sok nyers zöldség és gyümölcs fogyasztásával, napi 2-5-3 liter tiszta víz fogyasztásával, valamint rendszeres mozgással tehetünk legtöbbet a probléma megoldásában.

Jó tudni, hogy savas irányba a hús, a tojás, a sajt és általában az állati eredetû élelmiszerek fordítják az anyagcserét. A nyerskoszttal való táplálkozás egyúttal hatásos cellulitisz-diéta is, hiszen a zöldségek és gyümölcsök a testen belül bázikus hatást fejtenek ki, így csökkentik a savak, és ezáltal a raktározandó salakanyagok mennyiségét is.

Rengeteg oka van annak, hogy ne sajnálja önmagától ezeket a ropogós finomságokat. Csak akkor igazán jóllakott, ha ebédre megevett egy jókora szelet sültet némi burgonyával? A vegetáriánus koszt felfújja? Hamar megéhezik? Mindez megszokás kérdése. Némi átmenet után szervezete megbékél a nagyobb mennyiségû növényi tápanyaggal, csak egy kis idõre van szüksége. Kezdetben heti egy "nyers" nap elegendõ, majd hétrõl hétre növelheti azok számát. A szakember szerint mindenkinek magának kell ráéreznie, mekkora az a nyersétel-mennyiség, amelytõl jól érzi magát. A teljes mértékben nyerskoszton alapuló táplálkozás azonban nem javasolt!

Paradicsomot, uborkát, édesköményt gondolkodás nélkül fogyaszthat nyersen.

Ez teljesen természetes. De mi a helyzet a hüvelyesekkel, a burgonyával, a spárgával? Ezeket nem szabad teljesen nyersen enni, ugyanis néhány zöldségfajta - különösen a hüvelyesek és a burgonya - olyan természetes méreganyagokat tartalmaznak, melyek nyers fogyasztás esetén az enyhébb hasi panaszoktól, görcsöktõl kezdve akár súlyosabb mérgezési tüneteket is kiválthatnak. A spárga és a padlizsán is csak fõzés után ízletes, élvezhetõ és emészthetõ.

Gabonák esetében szükség van a magok vízfelvételére és az ezt követõ duzzadásra is ahhoz, hogy az emberi emésztõenzimek egyáltalán foglalkozni tudjanak velük. Mindezek ellenére feltétlenül megéri, hogy ezeket az élelmiszereket is étlapjára tegye néha, mert szervezetét létfontosságú tápanyagokkal látják el. Az esszenciális zsírsavak szükségletének kielégítésére mogyoró és dió, tej- vagy szójatermékek fogyasztását javasoljuk.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!