2024.03.29. - Auguszta

Táplálkozási tévhitek

Táplálkozási tévhitek
A mai információáradatban bizony nehéz okosnak lenni, és eldönteni, melyik a helyes irány az egészséges táplálkozás, életmód útján. Nézzük néhány tévhitet, amelyek talán nyújthatnak némi támpontot a döntéshez.

Ma már igen sokféle táplálkozási iskola létezik, melyek sokszor mondanak ellent egymásnak. Ráadásul minden évben felüti fejét egy-két újabb elképzelés, egészségügyi kutatás, amely megcáfolja az addig elfogadott ismereteket. Nézzük most néhány általános tévhitet, melyek évek óta tartják magukat!
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A burgonya hizlal

A nyers burgonyára ez bizony nem igaz, ugyanis zsírt csak minimális mértékben tartalmaz, és 10 dkg belõle csupán 90 kalóriát tartalmaz. A fõtt burgonya ugyancsak nem hizlaló, a zsiradékban sült változata viszont már annál inkább, ezért érdemes meggondolni, milyen formában fogyasztjuk.

A gyümölcscukor egészségesebb, mint a répacukor

Tény, hogy gyümölcscukor használatával hamarabb érhetünk el édes ízt, mint a répacukorral, hiszen elõbbinek magasabb az édesítõereje. Ugyanakkor a túlzott mértékû gyümölcscukor fogyasztása a vér trigliceridszintjének növekedéséhez vezethet, ami szív- és érrendszeri problémákat okozhat, valamint a máj elzsírosodását is elõsegítheti.

A diabetikus termékek alacsony kalóriájúak

Sokan gondolják, hogy a diabetikus termékek, mivel cukrot nem tartalmaznak, segíthetnek a fogyásban, és egyáltalán nem hizlalóak. Ám ez csak önámítás, ugyanis gyakran sokkal több zsírt és kalóriát tartalmaznak, mint hagyományos társaik. Mielõtt diabetikus terméket vásárolnánk, hasonlítsuk össze kalóriatartalmát a hagyományos termékekkel.

Ha kihagyjuk a vacsorát, nem hízunk el

A napi ötszöri étkezés a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos része, így a vacsoráról sem kell lemondani, csupán megválogatni összetevõit. A nehéz, zsírban és szénhidrátokban gazdag ételek helyett részesítsük elõnyben a sovány húsokat, halakat, valamint a zöldségeket, és ne közvetlenül lefekvés elõtt együnk, hanem 2-3 órával elõtte.

A tojás egészségtelen

Sokan nem esznek tojást magas koleszterintartalma miatt, holott fontos fehérjeforrás étkezésünkben. És bár a tojás valóban sok koleszterint tartalmaz, hetente 2-3 db elfogyasztása semmilyen káros hatással sincs egészségünkre. Természetesen emellett fontos az is, hogy a többi koleszterinben gazdag ételbõl is mértékkel együnk, hiszen ezek mennyisége összeadódik szervezetünkben, és együttesen befolyásolják a koleszterinszintet.

A light termékek egészségesebbek

Ez sem minden esetben igaz, hiszen sokszor magasabb az energiatartalmuk, mint a hagyományos termékeknek. Ráadásul kutatások bebizonyították, hogy ezekbõl a termékekbõl sokkal többet meg tudunk enni, így a végén több kalóriát fogyasztunk el, mint egy teljes értékû termék esetében.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!