Ma már igen sokféle táplálkozási iskola létezik, melyek sokszor mondanak ellent egymásnak. Ráadásul minden évben felüti fejét egy-két újabb elképzelés, egészségügyi kutatás, amely megcáfolja az addig elfogadott ismereteket. Nézzük most néhány általános tévhitet, melyek évek óta tartják magukat!
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A nyers burgonyára ez bizony nem igaz, ugyanis zsírt csak minimális mértékben tartalmaz, és 10 dkg belõle csupán 90 kalóriát tartalmaz. A fõtt burgonya ugyancsak nem hizlaló, a zsiradékban sült változata viszont már annál inkább, ezért érdemes meggondolni, milyen formában fogyasztjuk.
A gyümölcscukor egészségesebb, mint a répacukor
Tény, hogy gyümölcscukor használatával hamarabb érhetünk el édes ízt, mint a répacukorral, hiszen elõbbinek magasabb az édesítõereje. Ugyanakkor a túlzott mértékû gyümölcscukor fogyasztása a vér trigliceridszintjének növekedéséhez vezethet, ami szív- és érrendszeri problémákat okozhat, valamint a máj elzsírosodását is elõsegítheti.
A diabetikus termékek alacsony kalóriájúak
Sokan gondolják, hogy a diabetikus termékek, mivel cukrot nem tartalmaznak, segíthetnek a fogyásban, és egyáltalán nem hizlalóak. Ám ez csak önámítás, ugyanis gyakran sokkal több zsírt és kalóriát tartalmaznak, mint hagyományos társaik. Mielõtt diabetikus terméket vásárolnánk, hasonlítsuk össze kalóriatartalmát a hagyományos termékekkel.
Ha kihagyjuk a vacsorát, nem hízunk el
A napi ötszöri étkezés a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos része, így a vacsoráról sem kell lemondani, csupán megválogatni összetevõit. A nehéz, zsírban és szénhidrátokban gazdag ételek helyett részesítsük elõnyben a sovány húsokat, halakat, valamint a zöldségeket, és ne közvetlenül lefekvés elõtt együnk, hanem 2-3 órával elõtte.
A tojás egészségtelen
Sokan nem esznek tojást magas koleszterintartalma miatt, holott fontos fehérjeforrás étkezésünkben. És bár a tojás valóban sok koleszterint tartalmaz, hetente 2-3 db elfogyasztása semmilyen káros hatással sincs egészségünkre. Természetesen emellett fontos az is, hogy a többi koleszterinben gazdag ételbõl is mértékkel együnk, hiszen ezek mennyisége összeadódik szervezetünkben, és együttesen befolyásolják a koleszterinszintet.
A light termékek egészségesebbek
Ez sem minden esetben igaz, hiszen sokszor magasabb az energiatartalmuk, mint a hagyományos termékeknek. Ráadásul kutatások bebizonyították, hogy ezekbõl a termékekbõl sokkal többet meg tudunk enni, így a végén több kalóriát fogyasztunk el, mint egy teljes értékû termék esetében.