2024.04.19. - Emma

Frissítõ tavaszi táplálkozás

Frissítõ tavaszi táplálkozás
A tavasz beköszöntével a ruhák is lekerülnek és kivillanhatnak a félen felszedett úszógumik. Ezért érdemes már most elkezdeni mozogni és figyelni a táplálkozásra. Végre kisüt a nap, erõnk megújul, zöldbe borulnak a fák, nyílnak a virágok és otthon hagyjuk a kabátot. Amint azonban lekerült rólunk kabát, már nem rejtegethetjük tovább a télen felszedett kilóinkat. A legjobb megelõzni ezt a traumát, ezért már most érdemes odafigyelnünk a táplálkozásunkra és a rendszeres testmozgásra. Amíg kint még hideg van, addig kényelmesebb és egyszerûbb a legközelebbi edzõteremben elkezdeni a zsírpárnáink leolvasztását.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Edzés után szauna, jéghideg merülõ fürdõ és egy gyümölcs- vagy zöldségkoktél megváltás lehet, fõleg, ha rendszeresen járunk.

Mindemellett fontos a helyes és rendszeres táplálkozás. Többször, ideálisan naponta 5 alkalommal étkezzünk, egyszerre keveset, lehetõleg ugyanabban az idõpontban. Minden egyes étkezéshez javasolt különféle színû, változatosan összeválogatott zöldség-, fõzelékfélét és/vagy gyümölcsöt fogyasztani. Jó, ha tízóraira, uzsonnára csak az utóbbi élelmiszerekbõl választunk, ha éhesek maradtunk, akkor mellé egy-egy gabonapehely szeletet érdemes még elfogyasztani.

Reggelire mindenképp fogyasszunk valamilyen tejterméket, ami lehet tej, sovány sajt vagy túró, mellé valamilyen teljes kiõrlésû gabonából készült kenyeret vagy gabonapelyhet, friss zöldséget, gyümölcsöt vagy zöldség/gyümölcslevet.

Ebédnél és vacsoránál se terheljük meg a szervezetünket, éppen csak annyit együnk, amennyi csillapítja éhségünket. Ebédre tanácsos valamilyen híg levest, fõzeléket fõtt tojással vagy natúrszelettel fogyasztani. Ezen kívül kitûnõ alternatíva lehet még a grillezett lazac, csirkehús friss vagy párolt zöldkörettel. Ha nem szeretnénk sok húst enni, kiváló választás a görög saláta, hiszen az abban lévõ fetasajt komplett étkezéssé teszi ebédünket.

Vacsorára semmiképp nem érdemes sokat enni, bármennyire is stresszes volt a napunk, a feszültséget soha ne az esti étkezéssel vezessük le. Inkább menjünk el sportolni, utána pedig könnyû vacsorát fogyasszunk. Abban az esetben, ha odafigyeltünk arra, hogy napközben is rendszeresen étkezünk, megelõzhetjük az este oly gyakran elõforduló farkaséhséget, ami óhatatlanul a hûtõ kifosztásához vezet.

A vacsora állhat pirított kenyérbõl light margarinnal és selyem sonkával. Ezen kívül nagyon jó választás lehet még a müzli joghurttal, gyógyteával. Elõfordulhat, hogy lefekvéskor nem tudunk elaludni, mert a vacsora óta eltelt pár óra és azon kapjuk magunkat, hogy korog a gyomrunk, álmatlanul forgolódunk az ágyban. Ez teljesen természetes dolog, üres gyomorral kevesen tudnak aludni. Erre az esetre érdemes otthon tartanunk korpás kekszet, amibõl ha pár szeletet megeszünk, hamar megnyugszik a gyomrunk és képesek leszünk elaludni.

A legfontosabb, hogy egyszerre csak keveset együnk, semmi esetre sem érdemes degeszre ennünk magunkat még ünnepekkor sem. A ma még tartó borús idõben hangulatunkat soha ne evéssel próbáljuk javítani, hanem baráti beszélgetésekkel, közös programokkal, kirándulással és társas sporteseményekkel.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!