2024.04.20. - Tivadar

Tisztító kúrák kedvelt gyógynövénye: a medvehagyma

Tisztító kúrák kedvelt gyógynövénye: a medvehagyma
A medvehagyma csodaerejére elnevezése is utal. A szájhagyomány szerint még a medvéket is kicsalogatja téli álmukból. Értékes hatóanyagainak köszönhetõen kiváló erõsítõszer, szívvédõ hatású, tisztító kúrák kedvelt gyógynövénye. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztetõ, 25-30 cm magas, hófehér virágú, évelõ növény. Emberi fogyasztásra a zöld részek és a hagyma alkalmazható. Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fûszernövény, hogy a tömeges gyûjtés veszélyeztetni kezdte állományát, ezért védetté nyilvánították. A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyûjtése.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A természetes hazai medvehagyma állomány védelméért érdemes egy-egy tõrõl csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad. Egy-egy hagyma kertben történõ elültetésével és a növény termesztésével változatosabbá tehetjük megszokott ételeink ízét, zamatát.

A medvehagyma levele felhasználható zöldköretként, ecetes vagy olajos öntetû saláta, leves, fõzelék, fasírt vagy más húsos ételek ízesítésére. Fogyasztható magában is vagy apróra vágva vajas kenyéren friss és szárított formában egyaránt. Május végén szezonja véget ér, azonban fûszerolajba keverve még jó néhány hónapig ízesíthetünk vele.

A pestóhoz hasonló medvehagyma szósz kikeveréssel készül, összetevõi 8-10 darab aprított medvehagyma levél, olívaolaj, kevés só és esetleg reszelt parmezán. Jól zárható üvegben, hûtõszekrényben ajánlott tárolni, az elõállított szósz köretek kiváló kiegészítõje.

A medvehagyma tea házilag is elkészíthetõ a friss vagy szárított levél leforrázásával, melyet étkezés elõtt kell elfogyasztani étvágyjavítás céljából. A medvehagymabor igazi specialitás. Otthon is elõállítható, apróra vágott friss medvehagyma levélbõl másfél-két maroknyit fél liter száraz borba lehet tenni, ezt rövid ideig vízfürdõn melegíteni-forralni, majd ízesíteni mézzel vagy sziruppal. Zárt edényben állás után érdemes leszûrni, és sötét, hûvös helyen tartani. A medvehagyma boros kivonat keringésjavító hatása sokszorosa a fokhagymáénak, és nem kell aggódnunk a kellemetlen lehelet miatt sem.

A medvehagyma gyógyászati felhasználása sokrétû, bioaktív vegyületei révén a szív-érrendszer természetes támogatásában játszik fontos szerepet. A növény szerves kénvegyületeket, mint S-alkilcisztein-szulfoxidokat tartalmaz. A fokhagyma és a medvehagyma kéntartalmú hatóanyagai megegyeznek, csak mennyiségi összetételük eltérõ.

A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felsõ légúti megbetegedések megelõzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertõtlenítõ, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.

Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentõ hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Laboratóriumi körülmények között a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum koleszterin szintjét csökkentették az alkalmazott hagymaadagok, a kéntartalmú tioszulfinátok, ajoének és ditiinek mennyiségétõl függõen a koleszterin szintézis befolyásolása révén.

Szerves oldószerekkel képzett hagymakivonatok a koleszterinszintézist jelentõs mértékben (akár 40%-ban) mérsékelték. A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelõzésének természetes gyógymódja.

Bár humán klinikai eredmények nem támasztják alá a hagyma vércukorszintet és inzulin termelõdést befolyásoló hatását, ennek ellenére cukorbetegek esetében ajánlott hagymakivonatot tartalmazó készítmények szedése esetén a vércukorszint rendszeres ellenõrzése.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!