2024.04.19. - Emma

Egész éves értékes táplálék: a grapefruit

Egész éves értékes táplálék: a grapefruit
A grapefruit egész évben értékes táplálék, hiszen nyáron kellemesen kesernyés íze hûsít, télen viszont kiemelkedõ C-vitamintartalma segíti szervezetünket, hogy felvegye a harcot a kórokozókkal szemben. Nem mellesleg remekül fel lehet dobni a pikáns gerezdekkel a téli salátákat.

Fontos tudni róla, hogy nem utóérlelhetõ, a fán hagyva viszont hónapokig friss marad, nem rothad meg, így biztosak lehetünk benne, hogy az üzletek polcairól mosolygó gyümölcsök nem valamelyik hûtõházban értek meg mesterségesen.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elsõsorban C-vitamin tartalma érdemel említést, hiszen 20 dkg fedezi egy egészséges felnõtt napi szükségletét. A rózsaszín húsúban valamivel több C-vitamin található, és a cukortartalma is magasabb, így kevésbé keserû, mint a sárga húsú.

B1-vitaminban is gazdag, és mivel magas a kálium tartalma, lúgosítás esetén is bevethetõ. Kalóriatartalma alacsony, ezért ideális fogyókúrás eledel. Élelmi rostokban is gazdag, ezért megköti a magunkhoz vett koleszterin egy részét, nem engedi felszívódni, ezért igen jót tesz az egészségnek.

A konyhában is rendkívül sokoldalúan felhasználható alapanyag, hiszen remekül illik a tenger gyümölcseihez, szárnyasokhoz, füstölt halakhoz, és a salátákat is pikánssá teszi.

Rengeteg jó tulajdonsága mellett néhány problémáról is érdemes tudni, amit a grapefruit okozhat. Ha friss grapefruit lére vágyunk, fontos, hogy nem szabad facsarni a gyümölcsöt, csak préselni, ugyanis a rostok tartalmaznak néhány olyan anyagot is, amik a roncsolással a lébe kerülnek és károsítják az egészséget.

A másik probléma, hogy gátolja bizonyos gyógyszerek feldolgozását, ami azt eredményezheti, hogy felhalmozódnak a hatóanyagok a szervezetben és túladagolás jön létre. Ide tartoznak bizonyos vérnyomáscsökkentõk, rákgyógyszerek és koleszterin csökkentõ orvosságok.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!