2024.04.18. - Andrea, Ilma

Ha nem hámozzuk meg a gyümölcsöt, több jótékony anyaghoz jut szervezetünk

Ha nem hámozzuk meg a gyümölcsöt, több jótékony anyaghoz jut szervezetünk
A gyümölcsökben jóval több - egészen pontosan ötször annyi - található azokból az anyagokból, amelyek egészségünkre pozitívan hatnak, mint azt korábban évekig feltételezték, és a legjobb hatást kiváltók közvetlenül a héj alatt találhatók.

Mint az köztudott, a friss gyümölcs telis-tele van különbözõ vitaminokkal, amelyek hathatós védettséget nyújthatnak a betegségek ellen. Ám emellett számos olyan anyag is megtalálható bennük – így például a polifenol is –, amelyek szintén erõs pozitív hatással bírnak egészségünkre.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ezek az úgynevezett növényi másodlagos anyagok, csökkenthetik a gyulladásos betegség kialakulásának kockázatát, jó irányba befolyásolják vérnyomásunkat, s még a daganatos megbetegedések rizikóját is csökkentik.

Spanyol kutatók, legutóbbi kísérletük befejeztével arra hívják fel a figyelmet, hogy az eddigi élelmiszer-vizsgálatok során, kizárólag a szabad polifenolokat vették figyelembe, a kötötteket ezzel szemben figyelmen kívül hagyták.

Amennyiben ezeket is bekalkuláljuk a gyümölcsök pozitív „hatóanyagai” közé, kereken ötszörösére nõ az elõnyös anyagok száma.

A már említett polifenolok olyan másodlagos növényi anyagok, amelyek többek között a gyümölcs színét és ízét is alapvetõen meghatározzák. A teljes kiõrlésû gabonát tartalmazó termékekben is felbukkannak, ám a legnagyobb mennyiségben mégis a gyümölcsökben vannak jelen, s ami a legfontosabb: közvetlenül a héj alatt találhatók.

Ha tehát nem csak finomat, hanem a lehetõ legegészségesebbet akarjuk enni, elfelejtjük a gyümölcs meghámozását.

Emellett az sem elhanyagolandó, hogy amennyiben lehetõségünk van választani, a szabad földi termést vegyük a melegházban termelttel szemben, hiszen elõbbi polifenol-tartalma jóval nagyobb.

Az egészségünkre rendkívül kedvezõen ható másodlagos anyagok a káposztában, a bogyós gyümölcsökben, a dióban és a szõlõben található meg a legnagyobb mennyiségben.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!