2024.03.29. - Auguszta

A fûszernövények nemcsak ízletesek, de szervezetünkre is jó hatással vannak

A fûszernövények nemcsak ízletesek, de szervezetünkre is jó hatással vannak
Az illatos, aromás gyógynövények nem csak egészségünk megõrzésében lehetnek segítségünkre, hanem a konyhában is széleskörûen felhasználhatóak. A hazánkban megtermõ fûszereket már elõdeink is elõszeretettel termesztették és fogyasztották. A fûszerek jelentõs szerepet játszanak táplálkozásunkban, mivel kellemes aromájuknak és zamatuknak köszönhetõen amellett, hogy élvezetesebbé teszik ételeinket, elõsegítik az emésztési folyamatokat. Fontos megemlíteni, hogy egyes fûszerek gyakran igen erõsek, csípõsek, irritáló hatásúak. Így nem tanácsos túl nagy mennyiséget fogyasztani ezekbõl.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Akiknek emésztõrendszeri problémáik vannak, esetleg valamilyen betegségben szenvednek, egyenesen kerüljék az erõs, fûszeres ételeket. Az egzotikus fûszerek nagy része helyettesíthetõ hazaiakkal, melyek hatása kevésbé izgató.

Hazai fûszernövényeink szerencsére teljesen ártalmatlanok, amellett, hogy kellemes ízt kölcsönöznek az ételeinknek, a szervezetünkre is jó hatással vannak, hiszen ezek általában gyógynövények is egyben.

Ilyen növények például:

- Ánizs, kömény és édeskömény: kenyerekbe, süteményekbe sütik, valamint saláták, fõzelékek, mártások, pörköltek fûszerei lehetnek. Teájuk szélhajtó, emésztést serkentõ hatású. Érdemes a puffasztó ételekhez (kelkáposzta, karfiol, hüvelyesek) mindig tenni ezekbõl.

- Bazsalikom: elsõsorban a déli országok kedvelt fûszere, de hazánkban is egyre elterjedtebb. Mártások, fõzelékek, mediterrán jellegû tészta és húsételek készíthetõek vele. Mindig a sütés, fõzés legvégén adjuk az ételhez, hogy jellegzetes aromáját megõrizze. Étvágygerjesztõ, nyugtató és gyomorerõsítõ hatású.


- Borókabogyó: Fûszerkeverékek, pácok és pástétomok fontos alkotóeleme. Elsõsorban a vadhúsokhoz illik. Vizelethajtó és izzasztó hatású, jó hatással van az emésztésre.

- Borsikafû: Kiválóan alkalmas a bors helyettesítésére, érzékeny gyomrúak diétás étrendjében. Teáját alacsony vérnyomás, felfúvódás, gyomorrontás ellen isszák. Csökkenti a felfúvódást, ezért ajánlatos a hüvelyesekbõl készített ételekbe tenni belõle.

- Izsóp: Enyhén kesernyés ízû fûszernövény, burgonyával készült ételekhez és salátákhoz használják, illetve a húspácok összetevõjeként. Légúti megbetegedések és étvágytalanság esetén hatásos.

- Kakukkfû: Erõs aromájú fûszer, mártások, saláták, fõzelékek ízesítõje. Köhögéscsillapító, emésztésserkentõ, erjedésgátló hatása közismert.

-Kapor: Savanyúságok és fõzelékek fûszere, de jól illik a túrós ételekbe is, illetve kapormártás is készíthetõ. Elõnyösen hat étvágytalanság, felfúvódás és gyomorrontás esetén.

- Koriandermag: Savanyúságok, pácok, húsételek és saláták ízesítésére használható. Emésztést segítõ, szélhajtó hatása miatt is fogyasztják.

- Majoránna: Levesek, fõzelékek, mártások és húsételek – elsõsorban szárnyasok és vadhúsok – fûszere, de húskészítmények (májas hurka, kolbász, pástétomok) ízesítésére is alkalmazzák. Teája nyákoldó, görcsoldó, köhögéscsillapító és idegnyugtató hatású.

- Medvehagyma: Saláták, mártások, krémlevesek készíthetõek belõle, de belesütik kenyérbe, sós süteményekbe is. Kedvezõen hat az emésztõrendszerre, javítja a bélmûködést, vizelethajtó, tisztító hatású.

- Oregánó: Pácok, húsételek ízesítésére használják, a mediterrán konyha nélkülözhetetlen fûszere. Étvágygerjesztõ és nyugtató hatású.

- Rozmaring: Dél-Európában õshonos növény, de hazánkban is megél. Vadhúsok, szárnyasok, bárány-, és birkahúsból készített ételek fûszerezésére használjuk. Gyomorerõsítõ, epehajtó, görcsoldó hatása ismert.

- Tárkony: Levesek, vadételek és savanyúságok fûszere, de népszerû ízesítõ a tárkonyecet is. Teája vizelethajtó, étvágygerjesztõ hatású.

- Zsálya: Mártásokba, salátákba használható. Egyes országokban vajban kisütve köretként fogyasztják. Légzõszervi megbetegedések és szájüregi gyulladások ellenszere, külsõleg pedig sebkezelésére alkalmazható.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!