Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Hazai fûszernövényeink szerencsére teljesen ártalmatlanok, amellett, hogy kellemes ízt kölcsönöznek az ételeinknek, a szervezetünkre is jó hatással vannak, hiszen ezek általában gyógynövények is egyben.
Ilyen növények például:
- Ánizs, kömény és édeskömény: kenyerekbe, süteményekbe sütik, valamint saláták, fõzelékek, mártások, pörköltek fûszerei lehetnek. Teájuk szélhajtó, emésztést serkentõ hatású. Érdemes a puffasztó ételekhez (kelkáposzta, karfiol, hüvelyesek) mindig tenni ezekbõl.
- Bazsalikom: elsõsorban a déli országok kedvelt fûszere, de hazánkban is egyre elterjedtebb. Mártások, fõzelékek, mediterrán jellegû tészta és húsételek készíthetõek vele. Mindig a sütés, fõzés legvégén adjuk az ételhez, hogy jellegzetes aromáját megõrizze. Étvágygerjesztõ, nyugtató és gyomorerõsítõ hatású.
- Borókabogyó: Fûszerkeverékek, pácok és pástétomok fontos alkotóeleme. Elsõsorban a vadhúsokhoz illik. Vizelethajtó és izzasztó hatású, jó hatással van az emésztésre.
- Borsikafû: Kiválóan alkalmas a bors helyettesítésére, érzékeny gyomrúak diétás étrendjében. Teáját alacsony vérnyomás, felfúvódás, gyomorrontás ellen isszák. Csökkenti a felfúvódást, ezért ajánlatos a hüvelyesekbõl készített ételekbe tenni belõle.
- Izsóp: Enyhén kesernyés ízû fûszernövény, burgonyával készült ételekhez és salátákhoz használják, illetve a húspácok összetevõjeként. Légúti megbetegedések és étvágytalanság esetén hatásos.
- Kakukkfû: Erõs aromájú fûszer, mártások, saláták, fõzelékek ízesítõje. Köhögéscsillapító, emésztésserkentõ, erjedésgátló hatása közismert.
-Kapor: Savanyúságok és fõzelékek fûszere, de jól illik a túrós ételekbe is, illetve kapormártás is készíthetõ. Elõnyösen hat étvágytalanság, felfúvódás és gyomorrontás esetén.
- Koriandermag: Savanyúságok, pácok, húsételek és saláták ízesítésére használható. Emésztést segítõ, szélhajtó hatása miatt is fogyasztják.
- Majoránna: Levesek, fõzelékek, mártások és húsételek – elsõsorban szárnyasok és vadhúsok – fûszere, de húskészítmények (májas hurka, kolbász, pástétomok) ízesítésére is alkalmazzák. Teája nyákoldó, görcsoldó, köhögéscsillapító és idegnyugtató hatású.
- Medvehagyma: Saláták, mártások, krémlevesek készíthetõek belõle, de belesütik kenyérbe, sós süteményekbe is. Kedvezõen hat az emésztõrendszerre, javítja a bélmûködést, vizelethajtó, tisztító hatású.
- Oregánó: Pácok, húsételek ízesítésére használják, a mediterrán konyha nélkülözhetetlen fûszere. Étvágygerjesztõ és nyugtató hatású.
- Rozmaring: Dél-Európában õshonos növény, de hazánkban is megél. Vadhúsok, szárnyasok, bárány-, és birkahúsból készített ételek fûszerezésére használjuk. Gyomorerõsítõ, epehajtó, görcsoldó hatása ismert.
- Tárkony: Levesek, vadételek és savanyúságok fûszere, de népszerû ízesítõ a tárkonyecet is. Teája vizelethajtó, étvágygerjesztõ hatású.
- Zsálya: Mártásokba, salátákba használható. Egyes országokban vajban kisütve köretként fogyasztják. Légzõszervi megbetegedések és szájüregi gyulladások ellenszere, külsõleg pedig sebkezelésére alkalmazható.