2024.04.24. - György

Egyre gyakoribb összetevõje ételeinknek: a mangó

Egyre gyakoribb összetevõje ételeinknek: a mangó
Bár a mangó hazánkban különleges gyümölcsnek számít, egyedülálló íz- és illatvilága miatt egyre gyakoribb összetevõje ételeinknek.

A mangó a trópusokon, fõként az indiai szubkontinensen nõ. Az Anacardiaceae család tagja, mely számos fajt foglal magába, többek között a kesudiót és a pisztáciát is. A friss mangó szezonja áprilistól augusztusig tart. Íze kellemes és gazdag, édes íze enyhe fanyarsággal párosul. A mangó kiváló forrása az A-vitaminnak és egyes flavonoidoknak, így a béta-karotinnak, az alfa-karotinnak, valamint a béta-kriptoxantinnak.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az A-vitamin szükséges az egészséges nyálkahártya és az egészséges bõr megtartásához. Rendszeres fogyasztása - gazdag karotintartalmának köszönhetõen - megvédi a szervezetet a tüdõ-és szájüregi rák kialakulásától.

A friss mangó kiváló káliumforrás, mely fontos az egészséges sejtek megtartásához, ezáltal befolyásolja és szinten tartja a vérnyomást és a pulzusszámot. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, és a vér koleszterinszintjét.

Réztartalmának köszönhetõen hozzájárul a vörösvérsejtek kialakulásához. C-vitamin és B6-vitamin tartalma viszont hozzájárul agyunk egészségéhez. Csökkenti az agyvérzés és az infarktus kialakulásának esélyét.

Gazdag pre-biotikus diétás rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Segít megelõzni a prosztatarák, az emlõrák, a vastagbélrák illetve a leukémia kialakulásának kockázatát. Antioxidáns tulajdonságának köszönhetõen jó hatással van bármilyen daganatos megbetegedésre. Rosttartalma javítja az emésztést, ezáltal jótékonyan hat a belekre.

A mangó frissen és konzerv formájában is kapható. Kiváló alapanyag sós és édes salátákhoz, húsok mellé, köretekhez, de felhasználható levesekhez és édességekhez is. Lekvár illetve aszalt gyümölcs is készíthetõ belõle.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!